Moon Venus Saturn and Regulus

July 17th, 2007 by Thinus Leave a reply »

The Sky
Where: Southern Hemisphere, Due West
When: 2007-07-17

For those who said goodbye to me last month because the moon and Venus were lining up “and it only happens once in something like 1000 years” – its time to dust off those “The end is here!” posters again…

Moon Venus Saturn and RegulusIts happening again tonight – The moon, like some of my friends, once a month, becomes evil! So anything bright in its path will line up with it. Hell, you can always draw a straight line between any two points! (Albeit not necessarily the shortest line between the two points…)

So, go outside tonight around 19:00, look to the West and see for yourself: a pretty cool sight with bight Venus, Saturn, Regulus in Leo and the 10% lit waxing crescent moon all nicely (and innocently) grouped together! Click the image for some help identifying whats where.

If we all are still alive by then, go out same time on the 25th. You’ll see the moon lining up with bright Jupiter and red giant Antares in Scorpio, right above our heads.

As an encore for this month, early morning of the 28th is the climax for the Southern Delta-Aquarid meteor shower. So if you ever wanted to make a wish on a shooting star, this will be like taking notes into an exam (aka cheating). Not the busiest meteor shower of the year, but with predicted 10-20 meteors per hour and possible peak of about 60, you are bound to see at least one. Look for the radiant in Aquarius around 1am.

Leave a comment if you’ve seen any of these and tell me what you thought of it.

And lastly, for those counting it off to the end -
“28 days, 6 hours, 42 minutes and 12 seconds…” – Frank

3 comments

 1. Thinus,

  Thanks for the note! I read your blog and especially enjoyed the graphic depiction of the celestial quartet as seen from South African skies. Good photo of you, too, flying or jumping to who knows where . . .

  I look forward to more visits!

  Best wishes,
  Bruce

 2. Nicolaas Steenekamp says:

  Thinus,

  Geen mens met ‘n Godgegewe verstand mag bang wees vir ‘n verskietende ster nie – veral nie sedert Isaac Newton nie… Waarvoor ons wel bang behoort te wees is vallende klippe: die soort wat inboorlinge van snelweë se brüe af op karre gooi.

  Dit bly vir my verstommend dat van jou kennisse probleme het met jou belangstelling in astronomie. Dit bly vir my verstommend dat daar mense is wat ‘n belangstelling kan toon in mitiese denkpatrone soos astrologie. Die verstommendste van alles is dat daar ape is wat die wetenskap en die mite en die terme / name waarmee dit beskryf / onderskei word, met mekaar verwar. Maar genoeg hiervan.

  Ek het die maan / Venus / Jupiter / Mars verskynings besigtig en ek sal loer vir die laaste dae van die maand se sterrereën. Ek ontvang gereeld die nuusbrief van die Planetarium by Wits. Indien jy nog nie daarop ingeteken is nie, is dit dalk ‘n goeie plan. Die nuusbrief verskyn wanneer daar nuus is en dit gee meestal kennis van openbare lesings – ook soms deur hoogaangeskrewe buitelandse geleerdes.

  Ek het lanklaas op die webwerf self ingegaan, maar dit is waar ek die skakel na die nuusbrief gevind het.

  Ten slotte – wanneer kom iBurst Middelburg toe? Het jy al iets gehoor?

  Groete

  Nicolaas

  Credo ut intelligam.
  (Ek glo, sodat ek verstaan).

 3. Thinus says:

  Oh yes, and those that keep on asking me if Mars is gonna get as big as the full moon…

  -Sigh-

  Mars is already bigger than the full moon!

  But no, it’s not getting any bigger. Nor is it getting any closer (except allowing for the ~0.093 eccentricity in its elliptical orbit, of course).

  Not to worry then. But granted – if Mars looks as big as the full moon, we’re screwed!

Leave a Reply